Resíduos de medicamentos
veterinários em leite no Brasil Stefani Faro de Novaes1* Lígia Lindner
Schreiner1 Isabella Pereira e Silva1 Robson Maia Franco2 ISSNe 1678-4596
Ciência Rural, Santa Maria, v.47: 08, e20170215, 2017 Received 03.28.17
Approved 05.05.17 Returned by the author 06.08.17 CR-2017-0215.R2
http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20170215 INTRODUCTION Enhancing
productivity in animal husbandry often involves the use of physiologically,
pharmacologically and toxicologically important substances. Today hundreds of substances are widely used as
active principles in health products developed for the treatment of food
producing animals. Therefore, many animals are exposed to chemicals that
may leave residues in food (VRAGOVÍC et al., 1 Gerência Geral de Alimentos,
Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA), 71070-674, Brasília, DF,
Brasil. E-mail: stefani.novaes@anvisa.gov.br. * Corresponding author. 2
Departamento de Tecnologia de Alimentos, Faculdade de Veterinária, Universidade
Federal Fluminense (UFF), Niterói, RJ, Brasil. ABSTRACT: Veterinary drugs are used in dairy
cattle management mainly for therapy and prophylaxis of diseases, which
chemicals may leave residues in milk. Human exposure and the unintentional
consumption of residues of drugs can lead to side effects and development of
resistant bacteria, representing a considerable concern to consumer health.
This paper presents the occurrence of residues of veterinary drugs in milk from
2009 to 2011 in Brazil, monitored by the Official Program for Analysis of
Residues of Veterinary Drugs in Foods of Animal Origin. A total of 961 samples
were collected in the retail and evaluated for the main β-lactams, tetracyclines, amphenicol,
aminoglycosides, quinolones, sulfonamides and avermectins. Residues of
veterinary drugs did not exceed maximum residue limit (MRL); although, there is
a considerable use of critically/highly important antimicrobials and
avermectins in dairy cows, especially quinolones and tetracyclines. Doxycycline
(9%) and abamectin (1.6%) were detected, even though these substances are not
intended to be used in milk producing animals for human consumption.
Norfloxacin (15%) was observed; although, there are no MRL established,
consequently, no residue level should have been detected. No residues of
streptomycin, chloramphenicol and β-lactams were confirmed. Milk in Brazil contains low levels of
veterinary drugs so that toxicological risk regarding milk consumption could
not be considered as a public health concern. However, due to the nature of the
samples, which correspond to milk from several farms, it could occur a dilution
effect. The absence of MRL established for norfloxacin prevents suitable
interpretation of the findings and makes tough the control of these chemical
residues in food. Detection of some antimicrobials and avermectins may be
linked to extra-label use or noncompliance withdrawal periods suggesting that
good veterinary practices are not being followed, since residues of
unauthorized drugs have been detected. Key words: maximum residue limit, milk
monitoring, toxicological risk, veterinary drugs. RESUMO: Medicamentos
veterinários são utilizados no manejo do gado leiteiro para tratamento e
profilaxia de doenças, podendo deixar resíduos no leite. A exposição humana e o
consumo não intencional de resíduos de drogas podem causar efeitos adversos e
desenvolvimento de bactérias resistentes, representando importante preocupação
para saúde do consumidor. Neste estudo é apresentada a ocorrência de resíduos
de medicamentos veterinários no leite de 2009 a 2011 no Brasil, monitorado pelo
Programa Oficial de Análise de Resíduos de Medicamentos Veterinários em
Alimentos de Origem Animal. Total de 961 amostras foram coletadas no comércio e
avaliadas para os principais β-lactâmicos, tetraciclinas, anfenicol,
aminoglicosídeos, quinolonas, sulfonamidas e avermectinas. Resíduos de
medicamentos veterinários não excederam os LMR, embora exista uso considerável
de antimicrobianos criticamente/altamente importantes e avermectinas em vacas
leiteiras, especialmente quinolonas e tetraciclinas. Doxiciclina (1,9%) e
abamectina (1,6%) foram detectadas, embora não se destinem ao uso em animais
produtores de leite para consumo humano. Norfloxacino (15%) foi observado,
mesmo não havendo LMR estabelecido, consequentemente, não deveria ter sido
detectado qualquer nível de resíduos. Não foram confirmados resíduos de
estreptomicina, cloranfenicol e β-lactâmicos. Conclui-se que o leite no Brasil
contém baixos níveis de resíduos de medicamentos veterinários, de forma que o
risco toxicológico relativo ao seu consumo não deve ser considerado problema de
saúde coletiva. Contudo, é importante ressaltar a natureza das amostras, que
correspondem ao leite de diversas fazendas e o efeito de diluição pode ter
ocorrido. A ausência de LMR estabelecido para a norfloxacino impede uma
interpretação adequada dos resultados e dificulta o controle de resíduos
químicos nos alimentos. A detecção de certos antimicrobianos e avermectinas
pode estar associada ao uso “extra-label” ou ao desrespeito dos períodos de
carência, sugerindo que Boas Práticas Veterinárias não estejam sendo seguidas,
visto que resíduos de fármacos não autorizados foram detectados.
Palavras-chave: limite máximo de resíduo, monitoramento de leite, risco
toxicológico, medicamentos veterinários
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